Ukrajinský boršč podle tety Olhy

Suroviny

  • 0,5 kg masa (možné použít vepřové, hovězí, popř. v kombinaci, ideálně s kostí jako na polévku)
  • 10dkg slaniny
  • 2 větší cibule
  • 5 až 6 větších brambor
  • 1 střední červená řepa nebo menší sklenice konzervované červené řepy
  • 1 velká mrkev
  • 1 paprikový lusk
  • 2 až 3 rajská jablíčka
  • 1 konzerva rajského protlaku
  • 1 malá hlávka zelí (asi stejně velká jako červená řepa, popř. odpovídající část větší hlávky)
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 5 až 6 kuliček černého pepře
  • 1 až 2 bobkové listy
  • kopr, kadeřavá petržel, sůl

Příprava

Maso, k němuž jsme přidali na čtvrtky nakrájenou cibuli, bobkový list, černý pepř a sůl, dáme vařit. Když maso začne měknout a vývar je hotov přidáme brambory nakrájené na větší kousky a vaříme dále.

Na větší pánvi rozpálíme nadrobno nakrájenou slaninu a na vysmahnutém omastku smažíme za stálého míchání postupně zeleninu, kterou přidáváme v následujícím pořadí:

Přidáme rajský protlak a smažíme, dokud zelenina nezačne měknout. Potom přidáme trochu vývaru z masa a na tenké proužky nakrájené zelí. Dusíme, až je zelenina skoro měkká. Když jsou brambory ve vývaru skoro uvařeny, přidáme dušenou zeleninu z pánve a dále vaříme asi 10 až15 minut. Do ještě vroucí polévky přidáme 2 až 3 stroužky česneku (utřeného, vymačkaného přes lis na česnek nebo nastrouhaného), nadrobno pokrájený kopr a zelenou petrželku. Odstavíme z ohně a podáváme.

Boršč podáváme tak, že do talíře s borščem přidáme lžíci smetany. K boršči se přikusuje bílé pečivo, popř. tzv. pampušky, což jsou v podstatě buchty z kynutého těsta (úplně stejné jako na české buchty, jen ne sladké), které se po dopečení, dokud jsou ještě horké, pomažou směsí rozetřeného česneku, nadrobno nasekaného kopru, slunečnicového oleje, octa a soli. (obrázek pampušek jsem si vypůjčil z klopotenko.com/pampushky-z-chasnykom/

Poznámka: Maso je lepší vařit vcelku s kostí, potom vyjmout, nakrájet na kousky a přidat až do hotového boršče.

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se