Ukrajinský boršč podle tety Olhy
Maso, k němuž jsme přidali na čtvrtky nakrájenou cibuli, bobkový list, černý pepř a sůl, dáme vařit. Když maso začne měknout a vývar je hotov přidáme brambory nakrájené na větší kousky a vaříme dále.
Na větší pánvi rozpálíme nadrobno nakrájenou slaninu a na vysmahnutém omastku smažíme za stálého míchání postupně zeleninu, kterou přidáváme v následujícím pořadí:
Přidáme rajský protlak a smažíme, dokud zelenina nezačne měknout. Potom přidáme trochu vývaru z masa a na tenké proužky nakrájené zelí. Dusíme, až je zelenina skoro měkká. Když jsou brambory ve vývaru skoro uvařeny, přidáme dušenou zeleninu z pánve a dále vaříme asi 10 až15 minut. Do ještě vroucí polévky přidáme 2 až 3 stroužky česneku (utřeného, vymačkaného přes lis na česnek nebo nastrouhaného), nadrobno pokrájený kopr a zelenou petrželku. Odstavíme z ohně a podáváme.
Boršč podáváme tak, že do talíře s borščem přidáme lžíci smetany. K boršči se přikusuje bílé pečivo, popř. tzv. pampušky, což jsou v podstatě buchty z kynutého těsta (úplně stejné jako na české buchty, jen ne sladké), které se po dopečení, dokud jsou ještě horké, pomažou směsí rozetřeného česneku, nadrobno nasekaného kopru, slunečnicového oleje, octa a soli. (obrázek pampušek jsem si vypůjčil z klopotenko.com/pampushky-z-chasnykom/
Poznámka: Maso je lepší vařit vcelku s kostí, potom vyjmout, nakrájet na kousky a přidat až do hotového boršče.
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se