Bandurianyky (zapékané bramboráky)

Suroviny

  • Žampiony 4 střední
  • Malá cibule
  • smetana na vaření 1 polévková lžíce (může být mléko)
  • zakysaná smetaná 1 lžíce
  • sýr (eidam, čedar)

Příprava

Nejdřív připravíme bramboráčky, vizte recept na "Deruny-bramboráky".
Žampiony nakrájíme na menší kousky (můžeme použit čerstvé nebo mražené lesní houby), osmažíme na oleji/másle, přidáme drobně nakrájenou cibuli, dochutíme solí a mletým černým pepřem, přidáme obě smetany a dusíme na malém ohni.
Do zapékací nádoby (používám hliněnou nádobu ještě ze Lvova, nebo zapékací nádobky na julienne) klademe jednu vrstvu bramboráčků, houbovou směs, bramboráčky…. Můžou být 2 – 3 vrstvy, to záleží na velikosti zapékací nádoby. Na bramboráčky navršíme nastrouhaný sýr.
Zapečeme v troubě asi 10 - 15 minut na 170 stupňů. Podáváme samotné, se smetanou, s okurkovým salátem na způsob tzatziki.
Když už máme tu houbovou směs, můžeme přidat více smetany a udělat si omáčku. Bramboráčky pak servírujeme s „mačankou“ – tak se někdy říká omáčkám na západě Ukrajiny.

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se