Chrusty (Хрусти)

Suroviny

  • 200 až 220 g mouky (a něco navíc na posypání válu)
  • 2 žloutky
  • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce vodky či jiného nearomatického alkoholu
  • moučkový cukr na posypání

Příprava

Mouka a tuk sekáme nožem, přidáme žloutky a vodku. Těsto „zaděláme“ zakysanou smetanou. Necháme odpočinout v lednici. Z těsta vyválíme velmi tenké placky, nakrájíme na proužky, široké asi 4 cm.
Z každého proužku vykrájíme obdélníky a uprostřed nich vytvoříme malý řez. Jeden okraj těsta tímto otvorem uprostřed opatrně protáhneme. Můžeme péct v troubě, ale běžně a tradičně smažíme v oleji do velmi světlé hnědé barvy. Necháme okapat na papírových ubrouscích a posypeme moučkovým cukrem.

Zdroje

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se