Deruny (dranyky, terťuchy) z dýně

Suroviny

  • 400g nastrouhané dýně 
  • nastrouhaná malá cibule
  • 2 vejce
  • 4-5 lžic mouky 
  • sůl, pepř
  • majoránka nebo mletý koriandr
  • mletý kmín  

Příprava

Bramboráky se ukrajinsky řeknou: deruny, dranyky, terťuchy a t.d., což je zajímavé, protože neříkáme „bramboráky z cukety“. Deruny se smaží  nejen z brambor, ale také z cukety či dýně. Nahradíme jí (třeba částečně brambory). Těsto vizte "Deruny (bramboráky)".
U nás doma se vždy smažilo na: sádlo a olej, olej a přepuštěné máslo. Deruny, dranyky, terťuchy podáváme se zakysanou smetanou (do smetany se může nakrájet troška kopru, aby to byl opravdu ukrajinský pokrm). Můžeme nahradit část dýně nastrouhanou bramborou. Máte rádi česnek? Není problém. Z dýně si také můžeme připravit lívance a palačinky.
(foto je ilustrační z internetu)

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se