Dračena s jáhly nebo houbami
Dračena s jáhly
Nejdříve šleháme žloutky s cukrem, špetkou soli a kefírem. Postupně přidáváme mouku. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do připravené hmoty. Do zapékací nádoby dáme půlku těsta, navršíme jahelnou kaši a přidáme druhou část těsta. Pečeme v předehřáté na 180 stupňů troubě přibližně 30 - 35 minut. Upečenou „dračenu“ ihned poléváme rozpuštěným máslem a necháme odpočinout 15 – 20 minut. Podáváme s medem nebo oblíbenou zavařeninou. Chutná jak teplá, tak i za studena.
Dračena s houbami
Předem namočené houby uvaříme, nakrájíme na proužky, smažíme s jemně nasekanou cibulí na vyškvařené slanině, přidáme zakysanou smetanu, sůl, pepř a dusíme 5-10 minut.
Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku, rozpuštěné máslo, promícháme.
Do zapékací nádoby s olejem vložíme polovinu bramborového těsta, přidáme houbovou směs a druhou vrstvu brambor. Zapékáme v troubě na 200 stupňů asi tak 30 - 35 minut.
Podobný pokrm se připravoval i u nás doma, ale jako velký plněný bramborák, na pánvi.
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se