Dračena s jáhly nebo houbami

Suroviny (s jáhly)

  • vejce 6 x
  • kefír 350 ml  (kyselé mléko - kyška/ acedofilní tučné mléko)
  • mouka 150 g, špetka soli
  • cukr 2 polévkové lžíce
  • vanilkový cukr ½ lžičky
  • jahelná kaše 250 g,
  • rozpuštěné máslo 2 polévkové lžíce

Suroviny (s houbami)

  • brambory 6 velkých
  • vejce 2 – 3 (dle velikosti)
  • mouka 2 polévkové lžíce (vrchovaté) máslo rozpuštěné 1 polévková lžíce sušené houby 60 g cibule 1 velká
  • slanina/špek 50 g
  • zakysaná smetana 2 polévkové lžíce
  • sůl, mletý pepř dle chuti

Příprava

Dračena s jáhly
Nejdříve šleháme žloutky s cukrem, špetkou soli a kefírem. Postupně přidáváme mouku. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do připravené hmoty. Do zapékací nádoby dáme půlku těsta, navršíme jahelnou kaši a přidáme druhou část těsta. Pečeme v předehřáté na 180 stupňů troubě přibližně 30 - 35 minut. Upečenou „dračenu“ ihned poléváme rozpuštěným máslem a necháme odpočinout 15 – 20 minut. Podáváme s medem nebo oblíbenou zavařeninou. Chutná jak teplá, tak i za studena.

Dračena s houbami
Předem namočené houby uvaříme, nakrájíme na proužky, smažíme s jemně nasekanou cibulí na vyškvařené slanině, přidáme zakysanou smetanu, sůl, pepř a dusíme 5-10 minut.
Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku, rozpuštěné máslo, promícháme.
Do zapékací nádoby s olejem vložíme polovinu bramborového těsta, přidáme houbovou směs a druhou vrstvu brambor. Zapékáme v troubě na 200 stupňů asi tak 30 - 35 minut.
Podobný pokrm se připravoval i u nás doma, ale jako velký plněný bramborák, na pánvi.

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se