Foršmak (pomazánka)
Filety sledě buď se krájí na velmi malé kostičky, pak bude salát nebo se rozemelou spolu s cibulí, kyselým jablkem a plátkem v mléce namočeného tvrdé veky. Do směsi se pak ještě nastrouhají natvrdo vařená vejce Pozor, nepřevařit, žloutek musí být žlutý). Hmota se dochutí mletým pepřem, lžící másla, případně hořčicí a troškou majonézy a dle potřeby a chutě špetkou soli a troškou citronové šťávy. (Někdo do foršmaku ještě přidával kyselou/kvašenou okurku). V ledničce se formašmak do rána nechá rozležet a chutě se krásně propojí. Udělají se malé jednohubky a ozdobí se se kousíčkem citronu a – jak jinak v Ukrajině – snítkou kopru. Moc chutná i s tmavým žitným chlebem.
Dlouhá staletí žili a žijí v Ukrajině vedle sebe různé národy a sice: Ukrajinci, Arméni, K(G)yrymli, Řekové a Židé. Pak Poláci, Rumuni atd. Tradice a tímto i kuchyně se vždy vzájemně ovlivňovaly a „mísily“. Jsem ze Lvova a právě Židovská komunita zde byla velmi významná, proto mnoho jídel tady a v celé Haliči bylo židovskou kuchyni ovlivněno. Takže foršmak není JEN oděský (a už vůůůbec není ruský, jak tvrdí internet!). Náš tatínek rád vařil a byl pro mne mistr faršmaku...Mívali jsme tuto pomazánku-salát na Vánoce, nebo při různých oslavách.
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se