Jáhlová kaše s dýní

Suroviny

  • 300 – 400g oloupané dýně
  • 240 – 250g „pšona“, tj. jáhly
  • 900 ml mléka
  • 30 - 50 g másla
  • špetku soli¨
  • vrchovatou lžíci cukru
  • med podle chuti

Příprava

Jáhly řádně propláchneme a na 10 minut přelijeme vařící vodou (zbavíme tak jáhly případné hořké příchutě). Vodu slijeme. Oloupanou dýni nakrájíme na kostičky (větší se budou trošku déle vařit, ale ty menší pak nemusíme ani „šťouchat“, ani mixovat), vložíme do hrnce, zalijeme mlékem, osolíme a přidáme cukr. Přikryjeme pokličkou a na středním ohni přivedeme k varu. Vaříme 20 – 25 minut za občasného míchání, dokud dýně není měkká. Přidáme „pšono“  (jáhly) a opět přivedeme k varu. Pozor, vaříme na mírném ohni za častého míchání! Asi 15 minut. Já pak hrnec sejmu s ohně, přidám máslo, lžíci medu a hrst umytých rozinek. Přikryju pokličkou a „zabalím“ do staré osušky. Stačí 10 – 15 minut „pocení“ a kaše je hotová. Místo rozinek můžete přidat křížaly, pár nakrájených sušených švestek, nebo meruněk. Sušené ovoce prostě dle chutě a nálady. Pokud 1 lžíce cukru a 1 lžíce medu je pro vaše chuťové buňky málo, můžete dávku zvětšit na 2 – 3 lžíce cukru. Med ale nevynechávejte – dodává pokrmu šmrnc. Na talířích je možné kaši posypat sekanými ořechy. Ale chutný je i ten základní „stav“ kaše. 

Ptáte se, zda může být „slaná varianta“? Ano, může. Pak se dá více soli a jenom pro vyvážení chutě špetka cukru. Před podáním se hojně posype osmahnutou cibulkou a korunu všemu nasadí vyškvařená (anglická) slanina.

(foto je ilustrační ze stránek internetu)

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se