Karbanátky (ukrajinský recept)

Suroviny

  • mleté maso (vepřové, mix nebo kuřecí – tučnější) 1 kg
  • sádlo, slanina nebo škvarky (volitelné)
  • cibule 1–2 ks
  • zelí bílé 100–150 g (volitelné)
  • vejce 2 ks
  • rohlík (nejlépe tvrdý) 200–250 g
  • voda, mléko nebo tučná smetana 300–350 ml
  • jedlá soda 1 špetka
  • pepř nebo jiné koření podle chuti
  • bylinky (volitelné)
  • sůl
  • strouhanka nebo mouka na obalování (volitelné)
  • slunečnicový olej

Příprava

Mohlo by se zdát, že karbanátky jsou jídlem mezinárodním. Toto tvrzení však platí jen na první pohled, protože v každé národní kuchyni má používaná směs jiné složení. Myslím, že karbanátky podle ukrajinského receptu jsou tak specifické a tak dobré, že tento recept sem patří.
Pečivo namočíme v tekutině. Cibuli jemně posekáme, doporučuje se orestovat samotnou na malém množství oleje a másla, pak necháme vychladnout. Používáme-li zelí a/nebo bylinky, také drobně posekáme. Do mletého masa přidáme vejce a postupně vše ostatní. (V případě, že nesmažíme hned, cibuli zamícháme těsně před smažením.) Všechny ingredience dobře promícháme (řídíme se zásadou: jakmile směs vizuálně působí promíchaně, mícháme ještě jednou tak dlouho) a necháme na 10 minut odpočinout.
Smažíme na dobře prohřáté pánvi. Nastavíme střední oheň a smažíme, než spodek zezlátne, pak otočíme. Nejsme-li si jisti, že se karbanátky dobře propekly, propíchneme vidličkou a zmáčkneme: když vytéká průhledná šťáva, jsou hotové, vytéká-li růžová, jsou ještě syrové. Nepřesmažme, aby zachovaly šťavnatost. Hotové skládáme na papírovou utěrku, aby se vstřebal přebytečný tuk (skládáme-li na sebe, ztratí křupavost).

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se