Karbanátky (ukrajinský recept)
Mohlo by se zdát, že karbanátky jsou jídlem mezinárodním. Toto tvrzení však platí jen na první pohled, protože v každé národní kuchyni má používaná směs jiné složení. Myslím, že karbanátky podle ukrajinského receptu jsou tak specifické a tak dobré, že tento recept sem patří.
Pečivo namočíme v tekutině. Cibuli jemně posekáme, doporučuje se orestovat samotnou na malém množství oleje a másla, pak necháme vychladnout. Používáme-li zelí a/nebo bylinky, také drobně posekáme. Do mletého masa přidáme vejce a postupně vše ostatní. (V případě, že nesmažíme hned, cibuli zamícháme těsně před smažením.) Všechny ingredience dobře promícháme (řídíme se zásadou: jakmile směs vizuálně působí promíchaně, mícháme ještě jednou tak dlouho) a necháme na 10 minut odpočinout.
Smažíme na dobře prohřáté pánvi. Nastavíme střední oheň a smažíme, než spodek zezlátne, pak otočíme. Nejsme-li si jisti, že se karbanátky dobře propekly, propíchneme vidličkou a zmáčkneme: když vytéká průhledná šťáva, jsou hotové, vytéká-li růžová, jsou ještě syrové. Nepřesmažme, aby zachovaly šťavnatost. Hotové skládáme na papírovou utěrku, aby se vstřebal přebytečný tuk (skládáme-li na sebe, ztratí křupavost).
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se