Kuťa (vánoční pokrm)

Suroviny

  • pšenice (zrno) 500 – 600g (propláchnout a uvařit)
  • mák 200 g 
  • med 1 lžíce (pro začátek)
  • ořechy 100 g
  • rozinky 100 g
  • kandovaná pomerančová kůra - dle chuti 

Příprava

Kuťa se tradičně připravuje z tlučené pšenice, máku, medu, rozinek a vlašských ořechů. Pšenici propláchneme a uvaříme. K máku přidáme cukr a třeme do uvolnění bílého makového "mléka". Ořechy nasucho opražíme. Přidáme med, rozinky, podle chuti třeba kandovanou pomerančovou kůru a promícháme. Je-li kuťa příliš hustá, můžeme ji rozředit trochou uzvaru.

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se