Lilek na smetaně
Tento recept mám z jihu Ukrajiny. Když jsem před 10 lety toto jídlo připravila přátelům poprvé, tak je zajímalo, jaké že jsou to houby… A on to byl baklažán - lilek!
Lilek oloupat – na plátky – na kostky. Na lžíci oleje a malém kousku másla (asi tak čajová lžička?) smažíme cibuli + kmín/koriandr + ještě kousíček másla + lilek. Pozor! lilek se smaží na větším ohni, než cibule (tak 3-4 minuty) + smetana na vaření (a menší oheň). Podusíme + zakysaná smetana a ještě pár minut podusíme. Pokud by se vám zamlouvala řidší omáčková konzistence, přidejte ještě smetanu.
Teď přišel čas přidat česnek, nasekaný kopr, přikryjeme pokličkou a už nevaříme!
Podávám s vařenými brambory, nebo jen s krajíčkem chleba. Dobrou chuť.
СМАЧНОГО!
(Předem se omlouvám za kvalitu obrazového materiálu)
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se