Paliušky, halušky a br. knedlíky

Suroviny

  • brambory
  • bramborový škrob
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce

Příprava

Uvařené a šťouchané (ještě za tepla) brambory, bramborový škrob, 3 lžíce hladké mouky, 1 vejce. Suroviny nevážím. Jak uvidíte na foto, ¼ hmoty brambor „nahradím“ škrobem. Při vypracovávání těsta ještě používám mouku. Množství mouky záleží na kvalitě brambor. Některé obsahují více tekutiny – tudíž dáme více mouky - a jiné zas jsou „sušší“. Těsto musí být měkké, pracujeme rychle, aby nám „neřídlo“.
Můžeme vyrábět různé tvary: špalíčky, „puky s ďolíčkem“ – halušky, nebo „prsty“. Vaříme v osolené vodě, počkáme, až nám vyplavou na povrch, pak ještě asi 2 minuty. Hned po okapání omastíme sádlem nebo máslem.

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se