Paliušky, halušky a br. knedlíky
Uvařené a šťouchané (ještě za tepla) brambory, bramborový škrob, 3 lžíce hladké mouky, 1 vejce. Suroviny nevážím. Jak uvidíte na foto, ¼ hmoty brambor „nahradím“ škrobem. Při vypracovávání těsta ještě používám mouku. Množství mouky záleží na kvalitě brambor. Některé obsahují více tekutiny – tudíž dáme více mouky - a jiné zas jsou „sušší“. Těsto musí být měkké, pracujeme rychle, aby nám „neřídlo“.
Můžeme vyrábět různé tvary: špalíčky, „puky s ďolíčkem“ – halušky, nebo „prsty“. Vaříme v osolené vodě, počkáme, až nám vyplavou na povrch, pak ještě asi 2 minuty. Hned po okapání omastíme sádlem nebo máslem.
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se