Pohanka (гречка) příprava
Například: 50 g pohanky propláchneme, přidáme 100 ml vody a špetku soli. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Přidáme "oříšek" (asi čajovou lžičku) másla a 150 ml mléka a opět přivedeme k varu. Vypneme plotnu, kaši přikryjeme pokličkou a necháme tak „dojit“ asi 10 minut. Pohankovou kaši sladíme dle chuti cukrem, nebo medem. My jsme mívali doma i pohankový med, velmi tmavé hnědé barvy a specifické chuti.
Dnes si dovolím představit, jak já připravuji pohanku. Umím to od babičky (narozena 1892) a maminky (nar. 1929). Odměřené množství pohanky se rovná hotové dvě porce. Špetka soli a malý oříšek másla a vařící voda. Pokud pohanku VAŘÍTE, je poměr 1 : 2 (vody). Já dávám vody méně. Jak je vidět na fotografiích, kastrůlek zabalím a umístím pod polštáře. Maminka říkala: „šup pod peřinu“. Vždy jsem tak připravovala (a připravuji i dnes), než jsem ráno šla do práce. Odpoledne, v podvečer jsem konzumovala.
Dodatek: Receptů je mnoho. Třeba jen tak s troškou másla a hrnkem kefítu či kyselého mléka (acidofilního mleka, kyšky) nebo jednoduše připravit KARAMELIZOVANOU cibulku a v talíři „navršit“ na pohanku. K tomu salát z kysaného zelí nebo kvašená či nakládaná zelenina.
Pozor! Pohanka musí být již upravena, pražená - má hnědou barvu.
V kapitole 2 si dovolím nabídnout nějaké další recepty.
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se