Pohanka (гречка) použití

Suroviny

  • 70 g pórku
  • 70 g mrkve
  • 70 g žampionů či jiných hub (lišky, hříbky, hlíva)
  • máslo, mléko
  • sůl (špetka)
  • pepř (dle chuti)

Příprava

Pohanku připravíme podle receptu "Pohanka příprava".

Žampiony a mrkev můžete nakrájet libovolně. Zde je mrkev nastrouhaná – je to rychlejší. Smažíme na oleji nebo másle. Zeleninu osolíme a opepříme. Žampiony můžete připravit zvlášť, pokud máte rádi „křupavé“. K houbám přidávám sůl, pepř a mletý kmín – vše dle chuti. Zeleninu promíchám s pohankou a nechám prohřát, aby se propojily chutě. Podáváme s nakládanou okurkou (kvašenou), nebo nějakým jednoduchým salátem: hodí se rajčata, osolit a opepřit a přidat trochu oleje a octa (jablečný, balzamico).

Žampiony můžete nahradit kuřecím masem (prso) : rychle orestovat na oleji, jak na „čínu“ a s trochou sójové omáčky vmíchat do pohanky se zeleninou. Místo žampionů lze použit cizrnu, nebo fazole (luštěnina může být i z konzervy). V tomto případě se zeleninou smažíme také rajčata a dochutíme česnekem.

Pohanka se často připravuje i s jinými houbami: liškami, hříbky. Můžete zkusit i hlívu. Množství pohanky zvolíme stejné jako množství hub.  Na přípravu hub použijeme máslo asi 50g a malou cibuli. Do omáček ještě budete potřebovat krémovou smetanu, maximálně 100g (někdy dávám 1 lžíci zakysané smetany a ředím smetanou do omáček na zhruba 1 dl). Sůl, pepř, mletý koriandr přidávám dle chuti. Na másle smažíme cibuli a nakrájené houby. Připravujeme pod pokličkou na mírném ohni asi tak 10 – 15 minut. Přidáme smetanu, podusíme ještě 5 minut poté vložíme pohanku a vše opět prohřejeme, aby se propojily chutě. Před podáním můžeme posypat nasekanou pažitkou, nebo petrželkou.
Omlouvám se za kvalitu fotografického materiálu, nejsem profesionál, ale snažím se...

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se