Sušenky na sádle

Suroviny

  • 6 hrnků (po 200 ml) mouky
  • 250 g margarínu
  • 3 lžíce sádla
  • 3 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 25 g droždí
  • 2 lžíce cukru + asi 100 g na polevu
  • sůl

Příprava

Náhodou jsem narazila na tento recept na stránce známé kuchařky Lilie Cvit a náramně se povedly.
Podobné se kdysi pekly na svátky či na svatby.

Mouku, margarín a sádlo smícháme, přidáme žloutky a kelímek zakysané smetany. Droždí rozmícháme s cukrem, přidáme do směsi a uhněteme těsto. Těsto necháme v lednici asi hodinu odpočinout. Z rozváleného těsta vykrajujeme sušenky, které namáčíme ve zbylých bílkách vyšlehaných s cukrem a špetkou soli. Případně můžeme sušenky přizdobit. Sušenky poklademe na plech, necháme 10 minut a pečeme v troubě při 200° asi 15 až 20 minut.

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se