Varenyky (základní recept)
Různé tvary z nudlového těsta + různé náplně – to jsou VARENYKY. Nejoblíbenější budou zřejmě se šťouchanými brambory, se sladkým tvarohem, s kyselým zelím a bezkonkurenčně – s višněmi. Varenyky samozřejmě nesmí chybět na svátečním (vánočním) stole. Je mnoho receptů těsta. Zadělává se například kefírem, podmáslím a také obyčejnou studenou, teplou nebo vařící vodou. Může se přidat i olej a vajíčka, nebo jen žloutky.
Vypracujeme měkké a vláčné těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme „odpočívat“. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Čím tenčí bude těsto, tím chutnější budou varenyky. Doprostřed každé varenyčky – kolečka dejte asi 1 vrchovatou čajovou lžičku náplně a okraje slepte. Snažte se, aby se na okraj těsta nedostalo směs nebo tuk, jinak se těsto špatně slepí a při vaření se varenyky rozpadnou. Dáme vařit vodu. Do osolené vařící vody – asi 3 litry – dáme vařit kolem 12 – 15 varenyků. Když se voda opět začne vařit, snižte plamen na minimum a vařte asi 4-6 minut.
Hotové varenyky vyndáme pomocí cedníku a dáme do mísy. Přidejte máslo nebo osmaženou cibuli, nebo škvarky. Podávat můžete samozřejmě i se zakysanou smetanou. A opečené varenyky chutnají báječně!
Jaké si můžete připravit náplně? Moje oblíbená je: uvařené šťouchané brambory + tvaroh. Mám ráda brambory + houby (lépe lesní, ale můžou být i žampiony). Mnozí milují varenyky se zelím (kysaným), ale i tady jsou „variace“: zelí + sušené uvařené houby, zelí + jáhly, zelí + pohanka, zelí + uvařené brambory, zelí + uvařené bílé fazole… Kysané zelí můžete propláchnout a pak dusit. Některé hospodyňky připravují tu tradiční zásmažku (cibule a mrkev na oleji), lehce osmahnou i nakrájené zelí a pak přidají tu další složku.
Jako náplň – ale to už není postní – může být vařené rozemleté maso (hovězí, vepřové, telecí, mix), maso + zelí, smažená a sekaná játra se slaninou a dokonce i smažené houby se…slanečkem!!!
Jsou i velmi staré skoro zapomenuté recepty, například maková náplň, mák + jáhly, mák + vlašské ořechy. Někdo v naši rozvětvené rodině používal jako náplň uvařené sušené ovoce z UZVARU. Sušené zauzené hrušky se podávaly v míse na stůl, ale zbytek ovoce (jablka, meruňky, višně) se nechal dobře okapat a rozemlel /rozmichoval se. Poté se tato „kaše“ zahustila mákem nebo mletými vlašskými ořechy a dochutila medem. Tak vznikla náplň do varenyků, nebo se tím plnily KNYŠI /KNYŠYKY – něco jako české kynuté buchty.
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se