Varenyky se zelím

Suroviny

  • zelí kysané - 450 -500 gramů,
  • brambory - asi 250 gramů,
  • sušené lesní houby - 20 gramů,
  • cibule - 50 gramů,
  • olej na smažení (nebo kachní, husí či vepřové sádlo)
  • mletý kmín, černý mletý pepř, sůl - dle chuti

Příprava

Zelí nakrájíme a podusíme (asi tak 25 - 30minut), osmažíme na oleji cibuli a přidáme zelí. Společně ještě smažíme 4-5 minut. Brambory a houby uvaříme. Houby nasekáme, nebo rozemeleme, brambory nastrouháme, dochutíme solí, kmínem a pepřem. Dušené zelí spojíme s bramborovou hmotou a důkladně promícháme. Náplň je připravena.
Těsto připravíme podle základního receptu a zabalíme do potravinové fólie a "necháme odpočívat".
Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Čím tenčí bude těsto, tím chutnější budou varenyky. Doprostřed každé varenyčky – kolečka dejte asi 1 vrchovatou čajovou lžičku náplně a okraje slepte. Snažte se, aby se na okraj těsta nedostalo směs nebo tuk, jinak se těsto špatně slepí a při vaření se varenyky rozpadnou. Dáme vařit vodu. Do osolené vařící vody – asi 3 litry – dáme vařit kolem 12 – 15 varenyků. Když se voda opět začne vařit, snižte plamen na minimum a vařte asi 4-6 minut.
Hotové varenyky vyndáme pomocí cedníku a dáme do mísy. Přidejte máslo nebo osmaženou cibuli, nebo škvarky. Podávat můžete samozřejmě i se zakysanou smetanou. A opečené varenyky chutnají báječně.
Foto: https://klopotenko.com/klasychni-varenyky](https://klopotenko.com/klasychni-varenyky   

Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři".​ Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.

Zavřít Přidat se