Varja
Řepu nastrouhám na plátky a pak nakrájím na nudličky. Vy si můžete nakrájet na kostičky, nebo na hranolky – dle svých představ. Nakrájím cibuli, kterou osolím a osladím špetkou cukru, přidám pár kapek oleje, pár kapek jablečného octa a prsty trošku promnu. Sušené švestky – na nudličky. Ořechy – na nudličky / silnější plátky. Vše dám do mísy, opepřím a dám polévkovou lžíci oleje. Zamíchám, nechám 5-10 minut rozležet a pak dochutím dle potřeby solí a pepře. Samozřejmě, že i v tomto případě hospodyňky provádí různé variace: kvašená okurka, česnek, vařené brambory...Uvádím seznam potravin tak, jak je v 90ch letech 19.století zaznamenál etnograf Volodymyr Šuchevyč.
Kdysi hodně dávno, ještě jako malá holka, jsem byla s rodiči v Karpatech na svatbě. Tam jsem vlastně tuto stravu ochutnala. Moc dobře si to pamatuji, protože svůj talíř jsem „ozdobila“ věnečkem z fazolí – děti luštěniny nemají moc rády, že. A tatínek obětavě všechny fazole snědl, protože přece není slušné něco na talíři nechávat. Dnes si tento salát dělám ráda a vždy si vzpomenu na Karpaty a také na Vánoce. Podle tradice by mělo být na ukrajinském štědrovečerním stole 12 POSTNÍCH jídel z brambor, zelí, hub, řepy, fazole, ryby, pšenice, sušeného ovoce atp. A „VARJA“ je sváteční vánoční a velikonoční pokrm. Zkuste si ji připravit, třeba vám zachutná.
Máte pocit, že o přípravě ukrajinských pokrmů víte něco zajímavého, že znáte nějakou krajovou variantu nebo si jen chcete přečíst, co píší jiní? Přidejte se k nám do skupiny "Ukrajina na talíři". Chcete-li se dozvědět víc o receptu, klikněte přímo na obrázek nebo na ikonu Facebooku v pravém horním rohu rerceptu.
Zavřít Přidat se